All fields are required.

Close Appointment form

FDA Yeni Gut İlacını Onayladı

Amerikan Besin ve İlaç İdaresi (FDA), kandaki yüksek ürik asit seviyesini düşüren “Zurampic” ilacının gut hastalığının tedavisinde kullanılmasını onayladı. Oldukça ağrılı seyreden gut hastalığının nedeni “Hiperürisemi” olarak ifade edilen kandaki yüksek ürik asit seviyeleri. Lesinurad etken maddesi ihtiva eden Zurampic’in, ksantin oksidaz inhibitörleri (Xanthine Oxidase Inhibitors-XOI) olarak tabir edilen ilaç grubu ile birlikte gut hastalığının tedavisinde önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Bölümü Direktörü Dr. Badrul Chowdhury, gut hastalığının etki mekanizmaları hakkında şu bilgileri verdi: ‘’Vücudumuzdaki bütün dokularda pürin adı verilen bir madde mevcuttur. Pürin tüketildiği zaman ise ortaya ürik asit ortaya çıkar. Ürik asidin büyük kısmı böbreklerden hasar vermeden süzülür. Ancak çok fazla miktarda ürik asit ortaya çıktığı zaman bu madde böbreklerden süzülemez ve ürik asit kristalleri oluşur. Ürik asit kristalleri de, artrit olarak tarif edilen, ağrılı şişkinlikler ve ayak baş parmağında kızarıklık ile kendini belli eden gut hastalığına neden olur.’’

Dr. Badrul Chowdhury, gut hastalığının tedavisinde yeni bir seçenek olarak ortaya çıkan Zurampic hakkında da bilgi verdi. 1500’den fazla kişi ile gerçekleştirilen 3 ayrı klinik çalışmada Zurampic kullanan hastaların kanlarındaki ürik asit seviyesinin, 1 yılın sonunda ciddi anlamda düştüğünü tespit ettiklerini belirten Dr. Chowdhury, ilacın temel prensibini şu sözlerle özetledi: “Zurampic, böbreklerin fazla ürik asidi vücuttan atmasına yardımcı oluyor. Bunu da, üretilen asidin böbrekler tarafından tekrar emilmesini sağlayan proteinleri engelleyerek yapıyor.”

Son olarak Zurampic adlı ilacın olası yan etkilerini de açıklandı. İlacı kullanan bazı hastalarda baş ağrısı ve reflü rahatsızlığı gibi şikâyetlere rastlanırken, bazı hastalarda da kandaki kreatin seviyesinin yükseldiği tespit edildi. En önemli riskin akut böbrek yetmezliği olduğunu vurgulayan Dr. Chowdhury, bunun ilacın etki mekanizmasından kaynaklandığını, bu yüzden ilacın tek başına ve yüksek dozda kullanılmasının sakıncalı olduğu yönünde gerekli uyarıların ilaç kutusunda bulunacağını vurguladı.