Yapılan son araştırmalar; yediğiniz yemeğin içinde kaç kalori olduğunu bilmenin, yeme alışkanlıklarını değiştirmediğini ortaya koydu.
Amerika’daki Health Affairs dergisinde yayımlanan araştırmada, New York’luların yemek yeme alışkanlıkları incelendi. Buna göre; fast food menülerindeki kalori hesaplarını bilenlerin, popüler fast food restoranlarında yemek yeme miktarları veya sıklığında bir değişiklik bulunmuyor. New York Üniversitesi’nden Dr. Brian Elbel; bu bilgiyi gören ve alışkanlıklarını değiştiren bir azınlığın olduğunu söylese de, fast food restoranlarına giden tüm kitleye bakıldığında, davranışlarda herhangi bir değişim görülmediği belirtiliyor.
15’ten fazla konuma sahip olan New York restoranlarında, 2008 yılından beri, menülerde kalori bilgisi verilmesi şartı bulunuyor. Benzer bir politikanın ülke geneline uygulanması ise, 2016’nın Aralık ayına planlanmış durumda.
Sadece Fast Food restoranlarının araştırılması yeterli değil
Yapılan çalışma için; 2008, 2013 ve 2014 yıllarında, New York ve New Jersey’deki fast food restoranlarında yemek yiyen yaklaşık 8 bin kişiyle görüşüldü ve bu kişilerin yemek fişleri incelendi. New York’ta 2008’deki uygulama sonrası, beslenme bilgilendirmesini fark eden ve aldıkları kalori miktarını azaltan kişi oranında bir artış olduğu belirtilse de; takip eden 5 yıl içinde bu oranın azaldığı ifade ediliyor. Üstelik 5 yıl süren çalışmanın başından sonuna kadar, ne New York’ta ne de New Jersey’de, satın alınan yiyeceklerin besin içeriğinde veya fast food restoranlarındaki yeme sıklığında, belirgin bir fark görülmediği belirtiliyor. New York’luların, fast food restoranlarına her gidişte 760 kilo kalori aldıklarını söyleyen uzmanlar; bu oranın New Jersey sakinleri için 773 kilo kalori olduğunu ifade ediyorlar. New York’lular, 2013 ve 2014’te, 803 kilo kalori tüketirlerken; New Jersey’nin 857 kilo kalori tükettiği gözlemleniyor.
Illinois Üniversitesi Tarım ve Tüketici Ekonomisi Bölümü’nden Dr. Brenna Ellison, çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Uygulamanın etkili olmamasına şaşırmadım. Çünkü bireylerin, günün geri kalanında ne yaptıkları hakkında bir bilgi içermiyor. Yemek yedikten sonra gidip egzersiz yapmış olabilirler. Ya da öğlen bir fast food menüsü yedilerse, akşam da hafif bir yemek yemiş olabilirler. Bunu bilemiyoruz.”
Dr. Elbel de; şu ana kadar sadece fast food restoranlarının gözlemlendiğini belirterek, menü üzerindeki kalori bilgisinin yaratacağı etkileri, diğer restoranlarda da gözlemlemek gerektiğini söyledi ve ekledi: “Fast food restoranlarından çok sayıda veri gelirken, diğer yerlerden çok az sayıda veri bize ulaşıyor. Tam etkiyi anlamak için, hala, yapılacak çok iş olduğunu düşünüyorum.”
KAYNAK: New York (Reuters Sağlık)