All fields are required.

Close Appointment form

Sağlıklı Beslenmeyi Alışkanlık Haline Getirmenin Yolları

Sebze kaçamakları yapın

Daha fazla sebze tüketilmesi gerektiğini herkes bilir. Bu besinler, vücut için yararlı olan posa ve vitaminleri içerir. Ancak araştırmalar; büyük şehirlerde yaşayanların, tüketmeleri gereken sebze miktarının yaklaşık yarısını tükettiğini gösteriyor. Peki, bunu nasıl artırabiliriz? Bunun için tercihlerinizi değiştirmeniz gerekir. Örneğin; Makarna yerine şerit şeklinde doğranmış kabak tercih edebilirsiniz; ya da karnabaharı mutfak robotunda pirinç büyüklüğünde çekip, pilavlarda kullanabilirsiniz. Böylece, kaloriyi düşürmüş ve besleyiciliği arttırmış olursunuz.

Ara öğün ataklarını daha fazla protein ile dizginleyin

Öğleden sonra, saat 3 sularında, mideniz guruldamaya başladığında abur cubura karşı koymak zor gelebilir. Fakat bunu tek başına irade ile başarmak zorunda değilsiniz. Günün daha erken saatlerinde alınan doğru besin tercihleri sizi başarıya götürebilir. Bunun için protein alın. Protein, sizi doyurur ve karbonhidratlara göre daha uzun süre tokluk sağlar. Ana öğünlerde veya ara öğünlerde haşlanmış yumurta, yoğurt ve tavuk gibi besinlere yer verin.

Tam yağlı süt ürünlerini bütünüyle kesmeyin

Yağsız ürünlerin bel çevreniz için daha iyi olduğunu düşünmeniz nedeniyle, tam yağlı yoğurt ve sütü özlüyor olabilirsiniz. Bu ürünlerin normal versiyonunu tüketebilirsiniz. Hatta yapılan bir çalışmada, tam yağlı süt tüketimi daha düşük obezite riski ile ilişkilendirilmiştir. Sadece bunu çok sık yapmadığınızdan ve çok fazla enerji ve yağ almadığınızdan emin olun.

Doğru porsiyon ölçüsünün önemi

Çok aç olduğunuzda veya en sevdiğiniz yemek önünüzde olduğunda, daha fazla yeme eğilimi içerisinde olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat sorun her zaman bu değildir. Yeme miktarınızı etkileyen en önemli faktörlerden birisi, porsiyon ölçüsüdür. Araştırmalar; insanların daha büyük kapta servis edilen yemeği, beğenmeseler bile, daha fazla yediklerini gösteriyor. Bu nedenle de, yemeğinizi daha küçük tabaklarda servis edip tüketiminizi sınırlamak önemlidir.

Beslenme günlüğü tutun

Bir beslenme günlüğü tutmanız sadece birkaç dakikanızı alır ve büyük fark yaratır. Günlük, besin tercihleri konusunda bir farkındalık yaratır ve sağlıklı beslenme anlayışını sürdürmenize yardımcı olur. Çalışmalar, beslenme günlüğü tutanların, tutmayanlara oranla daha fazla kilo kaybettiğini göstermektedir. Çevrimiçi araçlar, mobil uygulamalar ya da kâğıt-kalem ile kayıt tutmayı deneyin ve bunlardan size uygun olanı seçin.

Daha fazla kurubaklagil tüketin

Doyurucu, proteinden zengin bir öğün tüketmek için tek yol pahalı bir biftek dilimi değildir. Kurufasulye, marketteki en uygun fiyatlı seçeneklerden biridir. Zamandan tasarruf etmek için, 2-3 porsiyon fasulyeyi aynı anda pişirip dondurun. Böylece gerektiğinde çözdürerek hızlıca yemek hazırlamış olursunuz. Baklagil çeşidini de rutine bindirmeyin. Beslenmenize çeşitlilik sağlayacak çok sayıda baklagil çeşidi bulunmaktadır.

Kahvaltıda sebzelere yer verin

Sebzelere öğle ve akşam menüleri haricinde yer verilmeyeceğine dair bir kanun yoktur. Eğer yemeklerinizde daha fazla sebze olsun istiyorsanız; kahvaltı iyi bir başlangıç noktasıdır. Tek başına yumurta yemek yerine omletinize; ıspanak, mantar, soğan veya kırmızıbiber ekleyin. Muz, elma, lahana ve yoğurt kullanarak karışım yapın. Sebzeler doğal haliyle diğer kahvaltı gıdalarından daha düşük kalorilidir ve lif içeriği ile daha uzun süre tokluk hissi sağlarlar.
Yemek sitelerine bakmayı kesin
Kendinizi televizyon, dergi ya da bloglardaki yemek fotoğrafı ve tariflerine bakarken ağzınız sulanmış halde buluyor musunuz? Bu durum zararsız gibi görünebilir; ancak lezzetli yemek fotoğraflarına iştahla baktığınızda, güçlü açlık krizlerine maruz kalırsınız. Yemek resimleri, açlık hissi veren ghrelin maddesinde artmaya neden olabilir. Sağlıklı alışkanlıklara devam etmek için, gurme televizyon programlarını ve blogları daha az takip edin ve yemekten önce bakmak yerine, sonra bakmayı tercih edin.

Haftalık menü planlayın

Gün sonunda eve yorgun argın geldiğinizde düşünmek zor olabilir. O saatler aynı zamanda ne pişireceğinize karar vermek için de uygun olmayan zamandır. Öğünleri önceden planlarsanız ve dondurulmuş sebzeler gibi pratik malzemeler bulundurursanız; dışarıdan hazır beslenmek zorunda kalmazsınız. Yemek pişirdiğiniz zaman iki seferlik malzeme hazırlayın.

Güzelce doğrayın

Marketten eve geldiğiniz zaman sebzeleri direkt olarak buzdolabına tıkmayın. Onun yerine birkaç dakika ayırıp; havuç, salatalık ve kırmızıbiberi atıştırmalık çubuklar halinde doğrayın. Böylece acıktığınızda cips yerine sebze atıştırabilirsiniz. Doğramaktan nefret mi ediyorsunuz? Çeri domates veya brüksel lahanası gibi tek lokmalık sebzelerden alabilir; ya da önceden doğranıp paketlenmiş olanları tercih edebilirsiniz.

Pozitif bakın

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinirken, beslenmenize ekleyebileceğiniz yeni fikirler bulun. Elma, muz gibi geleneksel meyveler yerine; kivi, ananas gibi sıradan olmayan meyveleri deneyin. Marketten değişik renkli sebzeler alın. Şekerli içecekler ve besin değerleri düşük yiyeceklere takılıp kalmak yerine yeniliklere kucak açarsanız; iyi alışkanlıkları sürdürmek kolaylaşacaktır.